Toló harmonika ajtó működése nagyon egyszerű kezelése könnyen megtanulható, tartós minőség, a télikert hasznos harmóniát teremt a természettel.

 

Harmonika ajtók

Nagy felületek nyitásának módjai – harmonika ajtók, tolóajtók Télikert elkészítésénél, terasz beépítésénél népszerű nyílászáró mind a toló-, mind a harmonika ajtó. Ezért természetes, hogy a Partner-Doors Kft.  kínálatában is számos speciális és nagyszerű műszaki megoldás megtalálható.

Miben különböznek a tolóajtók és a harmonika ajtók?

A tolóajtó egy síkban mozgó szerkezet, ahol az egyik ajtószárny rögzített, míg a másik előtte eltolható. Ebből adódik, hogy az ilyen nyílászáró beépítésekor csak a teljes nyitottá vált felület fele tehető átjárhatóvá. Az eltolható nyílószárny lehetséges maximális mérete meghatározza a legnagyobb nyitható szélességet. Tolóajtók esetében számolni kell az eltolni kívánt szárny súlyával, hiszen a benne lévő üveg jelentős tömeget képez. Ezzel szemben a harmonika ajtók a térben befelé vagy kifelé nyíló szerkezetek, ahol az ajtószárnyakat egymásra hajtva az ajtónyílás szélére kerülnek. Így a nyílás szabaddá és teljes szélességében átjárhatóvá válik. Hátránya a harmonika ajtóknak, hogy az egymásra került ajtószárnyak részére szabadon hagyott helyet kell biztosítani.

Hogyan döntsük el, hogy melyik szerkezetet válasszuk?

A toló és harmonika ajtók beépítéseinél fontos szempontok szerint kell mérlegelnünk. Így el kell döntenünk, hogy zárt vagy nyitott állapotban szeretnénk nagy felületet biztosítani az átláthatóság szempontjából. A tolóajtó zárt állapotban, a harmonika ajtó nyitott állapotban biztosít nagyobb felületet. Harmonika ajtóval akár 14 m felület is elérhető, például egy medence mellett, vagy wellness részleg esetében.

Milyen nyitási módozatok közül választhatunk?

Alapvetően a tolóajtók esetében két működési mód között választhatunk. A bukó-toló  kivitelnél a nyílószárny a síkból való kibuktatás után egy alsó vezetésű sínpályán tolható  oldalra. Az alsó megvezetés miatt egy néhány centis küszöb átlépése szükségessé válhat áthaladáskor, de fontos megjegyezni, hogy létezik megoldás, padlóba süllyesztett sínpálya esetében ugyanis úgy van kialakítva a rendszer, hogy akadálymentesített, botlásveszély sem áll fenn. A másik módozat az emelő-toló szerkezet, ahol a nyílószárnyat felemeljük, majd egy felső  vezetősínen oldalra mozgatjuk. A harmonika ajtók esetén a kifelé vagy befelé való harmonika nyitás között kell  választanunk. A döntési szempontokat illetően kérdezze építészét, vagy keressen fel minket, mérnökeink készséggel állnak a rendelkezésükre. Bár a harmonika ajtószárnyak számát többnyire meghatározza, hogy mekkora a felület szélessége amelyet nyithatóvá szeretnénk tenni. Ennek ellenére lehetőség van az egyes ajtószárnyak szélességének változtatásával változtatni a szárnyak számát. Erre akkor lehet szükség, ha akarunk egy  önmagában is (normál egyszárnyú ajtóként) nyitható szárnyat a harmonika ajtó szerkezetbe. Ez így elsőre bizonyára bonyolultnak hangzik, de kollégáink a hét minden napján rendelkezésükre állnak, kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.

Tolóajtók és harmonika ajtók üvegezése:

Magától értetődik, hogy mind a ROPLASTO mind az ALIPLAST toló illetve harmonika szerkezetei is rendelhetők 3 rétegű üvegezéssel. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy különösen az extra nagyméretű szerkezet esetén a üvegezések extrém ajtószárny súlyokat eredményezhetnek. Ezért szükséges, hogy mérnöki precizitással legyenek megtervezve ezen szerkezetek, hogy működésük hosszútávon is probléma mentes legyen. Az extrém méretek általában a műanyagprofiloknál jelentenek gondot, hiszen a stabilitásuk nem teszi lehetővé az extra nagy méretek gyártását.

A méret a lényeg! Mekkora lehet a maximális nyílófelület?

A modern építészet szívesen törekszik minél nagyobb üvegfelületek elérésére, ezért a gyártók is törekednek ennek a megvalósítására.

Sok beruházó, sajnálatos módon nem veszi figyelembe az árban megcélzott  termékkör fizikai korlátait és így csak a vásárláskor szembesül azzal, hogy a  terveken megálmodott gyönyörű építészeti megoldásokat, csak  jóval magasabb műszaki színvonalú nyílászárókkal, az elképzeltnél jóval drágábban  lehet megvalósítani.

Az ilyen csalódások megelőzése érdekében már a tervezés fázisában ajánlatos kiválasztani a beépítendő nyílászárók típusait. Ha úgy látjuk, hogy a megvalósítás magasabb költségeket jelent, mint amennyit rászánnánk, akkor itt még van mód a terv módosítására. Sokszor  elegendő pár centiméterrel kisebbre venni egy-egy nyílászárót és máris mértékadó árbeli különbségek adódhatnak.

A legrosszabb, amit elkövethetünk, ha egy magas műszaki követelményt támasztó beépítést, megpróbálunk „olcsóbban”, oda nem illő, gyenge minőségű termékkel megoldani.

Működtetés:

A nagyméretű nyílászárók minőségét a könnyű működtetés jellemzi leginkább, hiszen gyakran 150-200 kg-os szerkezeteket kell mozgatnunk. Ezeket gyermekeinknek is tudni kell kezelniük, balesetveszély nélkül.  Lényeges, hogy lehetőleg egy kézzel tudjuk működtetni azokat, hogy az áthaladás  könnyű és egyszerű legyen. Különösen a harmonika ajtók esetében jelenthet gondot a nem kellő körültekintéssel megtervezett nyílászáró.

alu-harmonika-ajto
alu harmonika ajtó
telikert-harmonika-ajto
télikert harmonika ajtó